Організації охорони здоров’я тривалий час попереджали нас про небезпеку солі. Це пояснюється тим, що високе споживання солі, як стверджується, викликає ряд проблем зі здоров’ям, включаючи підвищений кров’яний тиск та серцеві захворювання.
Проте десятиріччя досліджень не надали переконливих доказів цього. Більше того, багато досліджень фактично показують, що їжа занадто малим вмістом солі може бути шкідливою.
У цій статті ми спробуємо детально розібратися у властивостях солі та її наслідків для здоров’я.
Що таке сіль?
Сіль в основному складається з двох мінералів, натрію та хлориду, які мають різні функції в організмі. Вона міститься у більшості продуктів, і широко використовується для поліпшення смаку при їх приготуванні.
Сіль також називають хлоридом натрію (NaCl). За масою вона складається з 40% натрію та 60% хлориду. Насправді існує безліч типів сіль. Загальні харчові сорти включають звичайну кухонну сіль, гімалайську рожеву сіль та морську сіль.
Сіль – це, безумовно, найбільше дієтичне джерело натрію. Деякі сорти солі можуть містити домішки кальцію, калію, заліза та цинку. Йод часто додають до кухонної солі. Історично сіль використовувався для збереження їжі. Високі вмісти можуть запобігти росту бактерій, які викликають погане харчування.
Мінерали солі виступають важливими електролітами в організмі. Вони допомагають врівноважити рідини, є незамінними для нервової передачі та функції м’язів.
Як сіль впливає на здоров’я серця?
Органи охорони здоров’я повідомляють нам про скорочення споживання натрію протягом десятиліть. Згідно з сучасими медичними нормами ми повинні споживати не більше 2300 мг солі в день, а краще менше. Це близько однієї чайної ложки, або 6 грамів солі.
Проте близько 90% дорослих США споживають набагато більше. Вживання їжі занадто багато солі вимагає підвищення артеріального тиску, тим самим збільшуючи ризик серцевих захворювань та інсульту.
Проте є серйозні сумніви щодо реальних переваг обмеження натрію. Це правда, що зниження споживання солі може знизити артеріальний тиск, особливо у людей з гіпотензією солі. Але для здорових людей середнє зниження є дуже незначним.
В дослідженні від 2013 р. було встановлено, що для осіб з нормальним артеріальним тиском обмеження вживання солі зменшує систолічний артеріальний тиск лише на 2,42 мм рт. ст. і діастолічний артеріальний тиск лише на 1,00 мм рт. ст. – не зовсім ті результати, які ви сподіваєтесь отримати від несмаченої дієти з обмеженям солі.
Більше того, в деяких клінічних дослідженнях не виявлено жодних доказів того, що обмеження споживання солі зменшить ризик серцевих нападів, інсультів або смерті.
Брак споживання солі може бути шкідливим
Існує декілька доказів того, що дієта з низьким вмістом солі може бути абсолютно шкідливою. Негативні наслідки для здоров’я включають:
- Підвищений рівень холестерину та тригліцеридів: обмеження солі пов’язане з підвищеним рівнем “поганого”холестерину і тригліцеридами.
- Серцева недостатність. Кілька досліджень повідомляють, що менше 3000 мг натрію в день пов’язані з підвищеним ризиком смерті від хвороб серця.
- Серцева недостатність: один аналіз показав, що обмеження вживання солі збільшує ризик смерті для людей з серцевою недостатністю. Ефект був вражаючим: ризик смерті на 160% був підвищений у осіб, які зменшили споживання солі.
- Інсулінорезистентність. Деякі дослідження повідомляють, що дієта з низьким вмістом солі може підвищити резистентність до інсуліну. А одне дослідження показало, що у пацієнтів із цукровим діабетом 2-го типу менш натрію було пов’язано з підвищеним ризиком смерті.
Які харчові продукти мають високий вміст солі?
Більша частина солі в сучасній їжі походить від ресторану або упакованої, переробленої їжі.
Насправді, за оцінками, приблизно 75% солі в США при харчувані походить від обробленої їжі і тільки 25% спожитої солі відбувається природним шляхом у продуктах харчування або при додаванні під час приготування їжі.
Приготовані солоні закуски, консервування чи страви швидкого приготування, оброблене м’ясо, маринована їжа – це приклади продуктів з високим вмістом солі.
Є також деякі не солоні на смак продукти, які насправді містять надзвичайно високу кількість солі, включаючи хліб, сир та деякі злакові сніданки.
Висновки: чи потрібно їсти менше солі?
Не зважаючи на всі вищенаведені аргументи, деякі медичні приписи роблять вимагають скоротити споживання солі. Якщо ваш лікар хоче, щоб ви обмежили споживання, то обов’язково продовжуйте це робити.
Однак, якщо ви – здорова людина, то, можливо, вам не потрібно турбуватися про споживання солі. У цьому випадку ви можете вільно додавати сіль під час приготування їжі або за столом, щоб покращити аромат на ваш смак та розсуд.
Звичайно, харчування надзвичайно великою кількістю солі може бути шкідливим, але надто малий її вміст в їжі може бути настільки ж поганим для вашого здоров’я.