Сіль була визнана досить рано в історії людства як цінний продукт. В античні часи її навіть використовували як платіжний засіб. Сьогодні сіль є досить недорогим і легко доступним товаром у всьому світі. Її значення в харчуванні залишається незмінним, зокрема в тваринній дієті для потреб агропромисловості.
Кормова сіль підтримує мінеральний баланс тварин на належному рівні і зберігає здорову худобу. Бажано вибрати морську сіль, оскільки цей тип солі також містить додаткові необхідні мінерали і мікроелементи.
Золотим правилом у кормовій промисловості протягом багатьох десятиліть є додавання 0,5% солі відносно раціону всіх видах свиней і птиці. Це правило залишається дійсним, але сучасні знання викликали потребу в певних роз’ясненнях і винятках.
Сіль використовують для покриття потреб тварин у натрію (Na) і хлорі (Cl). За даними Національної дослідницької ради, ці вимоги коливаються від 0,10 до 0,25% у раціоні для більшості класів птиці та свиней. Харчова сіль містить 39,5% Na і 60,5% Cl, а отже додавання 0,5% солі в раціон забезпечує близько 0,20% Na і 0,30% Cl. Тому 0,5-відсоткове правило ефіру солі було створено для забезпечення достатньої кількості натрію. Від надлишку хлору тварини позбавляються природнім шляхом.
Натрій і хлор є основними електролітами, які сприяють підтримці електрохімічного градієнта клітинної мембрани (відомого як мембранний потенціал). Вони також беруть участь у перетравленні (HCl в шлунку), абсорбції (Na) і транспортуванні поживних речовин з кишечника в кров, сприяють підтримці об’єму крові і тиску, і вони беруть участь у системі ренін-ангіотензин-альдостерон. З цього вражаючого переліку функцій видно, що натрій і хлор є абсолютно життєво важливими для організму і самого життя.
Важкий дефіцит натрію і хлориду призводить до набряку мозку, судом, коматозному стану, пошкодження мозку і, зрештою, до смерті. Слабкий дефіцит натрію і хлориду проявляється у вигляді втрати продуктивності у людини і всіх видів тварин. Сьогодні дефіцит натрію і хлориду можливий лише при наявності помилки при змішуванні корму або при його формуванні.
Це трапляється не так рідко, як можна собі уявити, адже такі помилки не помічаються, поки не стане надто пізно. У більшості випадків таке трапляється через не додавання достатньої кількості солі, що призводить до субоптимальної продуктивності, зменшення живої маси тварин та втрати прибутків підприємства.
З іншого боку, тварини можуть переносити досить високі концентрації солі в своїх дієтах. Дослідження показали, що свині здатні переносити до 8% солі в своїх дієтах (що в 40 разів перевищує харчову норму). Але щоб впоратися з такими високими рівнями солі, і продовжувати рости, вони вимагають достатньої кількості прісної води. В іншому випадку, з обмеженою подачею води або солоною водою, свині не можуть переносити навіть 1% солі у своїх дієтах. Свійська птиця не є настільки гнучкою в сольовій толерантності.
Інгредієнтами, що багаті натрієм і хлоридом є рибне борошно, сироватка і похідні, а також продукти на основі крові. Фактично, комбінація цих інгредієнтів у дорогих кормах зазвичай перевищує потребу у натрію і хлору. Тому необхідно, щоб молоді тварини (поросята і бройлери) мали доступ до несолоної води, коли вони харчувалися кормами на основі таких інгредієнтів. Плазма може містити до 5% Na і 2% Cl, тоді як рибне борошно містить не більше 1% кожної поживної речовини. Аналогічно, м’ясна їжа містить приблизно таку ж концентрацію солі, як і рибне борошно, і це слід враховувати, коли цей інгредієнт дозволений у тваринному раціоні.
У багатьох регіонах світу єдиною доступною водою для споживання тваринами є легкі сольові розчини. Прибережна вода може містити до 200 і більше мг/л Na. У таких випадках цей факт необхідно враховувати при формулюванні раціонів. Це робиться шляхом зменшення пропорційно солі у кормі та (або) уникнення інгредієнтів, багатих сіллю (наприклад, рибне борошно, сироватка, продукти крові, тощо).
Таким чином, кормова сіль залишається дуже важливим інгредієнтом в тваринництві, оскільки натрій і хлор життєво важливі для життя і продуктивності. Сіль є найдешевшим доступним джерелом цих двох поживних речовин. Для районів, які страждають від нестачі солоної води, проблема солі в раціоні для тварин є важливою.